PEMBINAAN DATA & INFRASTRUKTUR

Mari bersama saya di “Uwdieyn Network Digital Centre” menyelami dasar pengetahuan tentang Pembinaan data dan infrastruktur

Berfikir dari sudut penglihatan dan fizikal dalam dunia yang nyata, sememangnya struktur serta binaan asas untuk sesuatu pembangunan sesebuah komuniti.

Blok Bangunan ??

  Mari bersama kami, saya bawakan terkini perkhabaran dari blog Western Digital, bagaimana cara mereka di sana membina struktur data dari sudut fizikal dan di terjemahkan ke sektor menggunakan Teknologi mereka.

Bagaimana Data Memperkukuh Projek Pembinaan??

   Pembinaan dan infrastruktur ialah batu utama ekonomi Amerika, dianggarkan sebagai industri bernilai $1.3 trilion dolar pada 2019. Namun, daripada banyak projek tersebut, hanya 43% disiapkan mengikut bajet dan 48% disiapkan tepat pada masanya.  Itu boleh memberi kesan ekonomi dan gangguan yang serius kepada komuniti tempat projek ini dibina.

Penggunaan Data!!!

   Data, bagaimanapun, boleh memainkan peranan penting dalam mempercepatkan dan mengoptimumkan industri.
  Dengan memanfaatkan banyak data dari tahun pembinaan, dan data membantu dalam pengoptimuman perancangan projek.
  Dengan memberikan pandangan untuk menilai risiko dan memastikan projek mampan dari segi ekonomi, data boleh mengemudi membuat keputusan untuk menyelaras dan menambah baik projek pembinaan untuk pemaju dan komuniti dengan lebih tepat.

Logistik dan pengurusan projek!!

Seperti yang dilaporkan oleh Yael Grushka-Cockayne untuk Kajian Perniagaan Harvard, sejak tahun 1970-an, firma pengurusan projek telah melakukan usaha bersepadu untuk meningkatkan keupayaan mereka untuk memenuhi tarikh akhir dan kekal dalam belanjawan, tetapi dengan sedikit kemajuan untuk ditunjukkan untuknya.
  Dari 2011 hingga 2018, industri ini, secara purata, hanya dapat memenuhi kedua-dua matlamat tersebut kira-kira 50% pada masa itu.

  Walaupun terdapat beberapa punca, salah satu faktor utama ialah apa yang dipanggil bias optimisme.
  Firma pembinaan selalunya akan terlalu menjanjikan tarikh akhir dan kos mereka, kadangkala untuk memenangi perang bidaan kontrak, walaupun bukti sejarah menunjukkan bahawa anggaran ini tidak realistik.

  Satu kajian oleh Jabatan Pengangkutan United Kingdom mendapati bahawa projek perlu diperbetulkan sehingga 64% untuk mengambil kira jenis berat sebelah ini.

Pendekatan ini mula berubah, bagaimanapun, terima kasih kepada pelaksanaan data baharu.  Dengan menganalisis kos sejarah dan panjang projek, data boleh mendedahkan anggaran yang lebih realistik dan menolak kecenderungan optimisme.
  Walaupun sesetengah firma pengurusan projek mula memanfaatkan data tersebut secara dalaman, terdapat juga syarikat permulaan yang menggunakan kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin untuk menawarkan rancangan yang lebih realistik.

Sebagai tambahan kepada pangkalan data persendirian tersebut, terdapat juga sumber awam yang dipertingkatkan untuk membantu dalam penilaian dan unjuran risiko.
  Kerajaan Persekutuan Amerika Syarikat meluluskan akta pada 2016 yang mengemas kini piawaian pengumpulan data untuk projek pembinaan awam dan penyelidik seperti Dr. Bent Flyvbjerg di Universiti Aalborg Denmark telah mengumpul dan mengkaji set data ini selama bertahun-tahun.
  Semua kerja ini adalah aditif;  apabila lebih banyak data dikumpul, difahami dan dilaksanakan, projek menjadi lebih cekap dan lebih tepat masa.

Melaksanakan data melalui membina pemodelan maklumat

Walaupun mengoptimumkan perancangan projek adalah hebat, tetapi data juga boleh meningkatkan bangunan fizikal juga.
  Pembangun melaksanakan cerapan ini melalui Pemodelan Maklumat Bangunan atau BIM, teknik yang menggunakan pemaparan bangunan 2D atau 3D yang boleh diakses di seluruh firma pembinaan.
  Model-model ini, dikuasakan oleh data daripada penilaian risiko kepada rancangan kejuruteraan sebenar, memudahkan komunikasi dan kerjasama merentas projek.

Sebagai contoh, jika kekurangan kayu yang tidak dijangka berlaku, dan bukannya memaklumkan setiap pasukan tentang kenaikan kos secara individu, perubahan ini boleh diubah secara serentak merentas keseluruhan model.
  Sebagai alternatif, pasukan boleh dikemas kini mengenai sekatan jalan raya atau pemberhentian di tempat lain dalam projek, membolehkan mereka mengubah suai garis masa mereka dengan sewajarnya untuk menghapuskan masa yang terbuang untuk pekerja di tapak. 
Memandangkan data baharu disediakan, daripada unjuran risiko kepada perubahan harga, model menyesuaikan dan mencerminkan perubahan ini.
  Daripada bekerja dalam silo individu, menyebabkan kekurangan komunikasi dan kerja yang tidak cekap, pasukan boleh bekerja secara harmoni untuk merancang projek dengan cara yang tepat tetapi responsif.

Faedahnya juga jelas.

  Selain komunikasi dan kejelasan yang dipertingkatkan, terdapat juga insentif kewangan.  Satu kajian menganggarkan penjimatan kos sebanyak 10%, penjimatan masa sebanyak 7% dan ketepatan dalam 3% pada anggaran kos.
  Model ini juga, semestinya, meningkatkan kecekapan merancang projek, mengurangkan masa kepada anggaran kos sebanyak hampir 80% mengikut kajian yang sama. 

Memandangkan permintaan untuk pembinaan meningkat, dapat merancang dan mengurus projek dengan lebih cekap akan menjadi rahmat bagi firma pembinaan, terutamanya apabila negara di seluruh dunia mula melaksanakan mandat BIM.

Data adalah Kuncinya

Apabila mempertimbangkan bahawa projek yang paling luas—dan mahal—biasanya dibiayai secara terbuka, meminimumkan kos sambil memastikan kualiti adalah penting.
  Projek kereta api berkelajuan tinggi California sedang dalam pembikinan selama bertahun-tahun dan telah meningkat kepada potensi kos unjuran sebanyak 99 bilion dolar, dan diunjurkan untuk menyelesaikan fasa pertama pembinaannya pada tahun 2030.

Unjuran asalnya pada tahun 2008 ialah $33 bilion dengan perkhidmatan bermula pada 2020  .


Itu adalah longkang ekonomi yang luar biasa untuk semua pihak berkepentingan. 

Untuk mengurangkan kekurangan perumahan negara atau infrastrukturnya yang runtuh, projek diurus dengan baik adalah penting, terutamanya apabila isu keadilan sosial dan alam sekitar memainkan peranan dalam projek ini.

Dalam episod baru-baru ini podcast “Hari Ini, Dijelaskan” Vox, hos Sean Rameswaram meneroka salah satu halangan utama apabila ia datang untuk menambah baik projek pembinaan dan infrastruktur: kekurangan pengetahuan. 

Tetamunya, Jerusalem Demsas, seorang wartawan dasar untuk Vox, menggambarkan cabaran itu.

“Isu lain hanyalah pengumpulan data,” katanya, “Suruhanjaya Lebuhraya Persekutuan sekarang tidak tahu berapa banyak kos untuk membina mana-mana bahagian lebuh raya. Mereka tidak tahu kerana mereka tidak mengumpul data itu.”
  Memandangkan cabaran tersebut, Rameswaram bertanya kepada tetamunya tentang keupayaan Amerika Syarikat untuk membina infrastruktur yang sangat diperlukan.

“Ia akan menjadi sukar,” Demsas menjawab, “ia akan menjadi sangat sukar.”

Memandangkan usaha dibuat untuk menambah baik projek yang menambah baik pengangkutan, bangunan dan utiliti kami, data mesti memainkan peranan penting.

Facebook Twitter Email LinkedIn

DITERBITKAN PADA 25 OKTOBER 2021, DALAM DATA

Pengarang

Thomas Ebrahimi: Thomas ialah seorang penulis yang berminat dengan implikasi manusia terhadap teknologi termaju.  Pada masa lapang, dia menulis puisi, menyusun senarai main, dan menganalisis budaya pop secara berlebihan.

Catatan Berkaitan

“Uwdieyn Network Digital Center”
-Youth social services organization
-Knowledge & development of Data storage Structure Technology
– Asajaya Digital Youth Community Digital Technology Education & Learning platform
-Digital Marketing Essentials (DME) Online Marketing Center for Target Marketing Business e-Commerce platform.
-Marketing & Digital Knowledge e-Entrepreneur (Marketing Online Business Digital Platform
-Information on the development of Asajaya youth community skills training
– Education & Learning as well as current Sharing of experiences in the e-Games platform
Western Digital Technologies, adalah  penjual rekod dan pemegang lesen di Amerika produk SanDisk®.

Blog ini termasuk berita merentas portfolio Western Digital® termasuk: G-Technology, SanDisk, WD dan Western Digital.
©Western digital atau ahli gabungannya. Hak cipta terpelihara.

PEMBANGUNAN TEKNOLOGI DATA & STRUKTUR DATA “WESTERN DIGITAL”.
Startup
Have been Collecting and Studying
Building information Modelling
One study
BIM Mandates

     Kesimpulannya, dari data ‘stories’ mereka menggambarkan amat penting untuk kita mengetahui dan memahami cara bagaimana untuk membangunkan Stuktur Data dan tempat yang selamat serta pengurusan data dimana boleh penggunaan data yang optimum dalam komuniti.

© Uwdieyn Network Digital Centre.
|| Pengetahuan & pembangunan Teknologi Stuktur Data stories – ‘by WESTERN DIGITAL blog’.
|| Pendidikan & Pembelajaran Teknologi Digital Komuniti Belia Digital Asajaya – ‘Credits By KOBEDA’.
|| Pemasaran & Pengetahuan Digital e-Usahawan (Marketing Online Business Digital Platform) – ‘by MDEC
|| Informasi pembangunan kemahiran Komuniti setempat – ‘by UNCD’
|| Perkembangan semasa & Perkongsian pengalaman tentang e-Game Komuniti – ‘by PeKKA’

PERNYATAAN AWAS MENGENAI PENYATA YANG BERPANTANG KE HADAPAN: Laman web ini mungkin mengandungi kenyataan yang berpandangan ke hadapan, termasuk kenyataan yang berkaitan dengan jangkaan untuk portfolio produk kami, pasaran untuk produk kami, usaha pembangunan produk dan kapasiti, keupayaan dan aplikasi produk kami. Kenyataan yang berpandangan ke hadapan ini tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan dalam kenyataan yang berpandangan ke hadapan, termasuk cabaran atau kelewatan pembangunan, rantaian bekalan dan isu logistik, perubahan dalam pasaran, permintaan, keadaan ekonomi global dan risiko dan ketidakpastian lain yang disenaraikan dalam laporan suku tahunan dan tahunan terbaharu Western Digital Corporation yang difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, yang mana perhatian anda ditujukan. Pembaca diberi amaran untuk tidak meletakkan pergantungan yang tidak wajar pada kenyataan yang berpandangan ke hadapan ini dan kami tidak bertanggungjawab untuk mengemas kini kenyataan yang berpandangan ke hadapan ini untuk menggambarkan peristiwa atau keadaan berikutnya.

Diterbitkan oleh Uwdieyn Network Digital Centre [Komuniti Belia Teknologi Digital Asajaya]

"Uwdieyn Network Digital Center" -Youth social services organization -Knowledge & development of Data storage Structure Technology - Asajaya Digital Youth Community Digital Technology Education & Learning platform -Digital Marketing Essentials (DME) Online Marketing Center for Target Marketing Business e-Commerce platform. -Marketing & Digital Knowledge e-Entrepreneur (Marketing Online Business Digital Platform -Information on the development of Asajaya youth community skills training - Education & Learning as well as current Sharing of experiences in the e-Games platform

%d blogger menyukai ini: